Skip to main content

Open Vld staat voor een open en vrije samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn, wat ook je seksuele voorkeur of genderidentiteit is. Je individuele rechten mogen niet bepaald worden door wie je graag ziet of hoe je je gender beleeft. Met hun LGBTIQ-actieplan willen Alexander De Croo en Goedele Liekens ons land de volgende jaren naar de eerste plaats van de internationale Rainbow Index loodsen.

Onder impuls van een liberale eerste minister stelde ons land bijna twintig jaar geleden, als tweede land ter wereld, het burgerlijk huwelijk open voor koppels van hetzelfde geslacht. We maakten adoptie voor koppels van hetzelfde geslacht mogelijk en versterkten de bescherming tegen discriminatie op basis van seksuele voorkeur.

Vorig jaar nog zetten we een belangrijke stap voor transgenders: zij kunnen nu ook zonder medische voorwaarde hun geslachtsregistratie en voornaam officieel laten aanpassen.

“Het resultaat is er: internationaal wordt ons land vandaag erkend als een van de gangmakersop het vlak van LGBTIQ-rechten. In de jongste Rainbow Index van ILGA Europe staat België op nummer twee in de lijst van meest LGBTIQ-vriendelijke landen.” Alexander De Croo

Zilver is mooi, maar we gaan voor goud! Daarom schuiven Alexander De Croo en Goedele op deze Internationale Dag ter Bestrijding van Homo- en Transfobie (IDAHOT) vijf prioritaire actiepunten naar voor om de rechten van LGBTIQ’s verder te versterken.

  1. Een wettelijk kader voor niet-commercieel draagmoederschap
  2. Meer aandacht voor de rechten van intersekse personen
  3. We schrappen geslachtsverwijzing op officiële documenten waar mogelijk
  4. Strijd tegen hiv en soa’s opvoeren
  5. Maatschappelijke aanvaarding versterken, van de sportclub tot het rusthuis, startend in het onderwijs