Skip to main content

Mannenbesnijdenissen, je bent ervoor of je bent ertegen. Een ding is zeker wanneer er geen medische nood aan is, moeten ze niet terugbetaald worden door de verzekering. Dat lijkt ons heel simpel. En toch is dat niet altijd het geval.

Als we kijken naar de cijfers zien we dat in 2018 zo’n 25 946 besnijdenissen werden uitgevoerd. Het merendeel van de besnijdenissen, meer dan 20 000, werden uitgevoerd bij jongens die jonger waren dan 20 jaar.

Volgens dr. Piet Hoebeke, prof. Dr. Guy T’Sjoen en dr. Jelto Drenth is er in 99% van de gevallen waar jongetjes besneden worden geen medische nood voor de ingreep. Verklevingen van de voorhuid zijn op die leeftijd helemaal normaal. Het maakt deel uit van de natuurlijke ontwikkeling en dokters moeten dus eigenlijk niet ingrijpen. Waarom doen ze dit dan wel?

Een besnijdenis kost ongeveer 1000 euro. Als je weet dat meer dan 20 000 jongetjes een besnijdenis ondergaan die quasi altijd overbodig is, dan is de rekening snel gemaakt… Het geld verdwijnt in de zakken van de dokters…Belastingsgeld  dat we beter voor andere dingen kunnen gebruiken.

Medisch noodzakelijk? Think again!

Vorig jaar op 2 maart diende ik samen met Robby De Caluwé een wetsvoorstel in dat hieraan iets wil veranderen. We willen dat de besnijdenis van jongens zonder medische noodzaak niet langer terugbetaald wordt.

Ja, met een besnijdenis zou je een kleinere kans hebben op bijvoorbeeld soa’s of peniskanker. Maar het risico blijft natuurlijk wel bestaan. En er bestaan effectievere middelen dan een besnijdenis. Middelen die een minder grote impact hebben zoals vaccinaties of voorbehoedsmiddelen.

Een besnijdenis uitvoeren omdat je bepaalde aandoeningen wil voorkomen is dus niet de beste optie. Zeker niet voor minderjarigen. En dan vergeten we dat er tijdens een besnijdenis wel eens iets mis kan gaan. Zoals bloedingen, de beschadiging van de eikel, infectie, problemen bij een erectie, … Dit gebeurt bij 5% van de operaties.

Urologen en seksuologen zijn het er ook over eens dat een besnijdenis ervoor zorgt dat de penis minder gevoelig is. In sommige gevallen voelen mannen pijnlijke tintelingen of hebben ze zelfs last van psychische en seksuele problemen.

In Nederland zijn ze er al aan uit: “Er is geen overtuigend bewijs dat circumcisie in het kader van preventie of hygiëne zinvol of noodzakelijk is’.

Geen terugbetaling dus!

Met ons wetsvoorstel willen we dat het onmogelijk wordt om onnodige mannenbesnijdenissen nog terug te betalen. De terugbetaling legt een al even onnodige druk op onze sociale zekerheid. Op deze manier willen we de ingreep niet langer aanmoedigen. En minderjarige jongens de kans geven om later zelf te beslissen of ze wel of niet besneden worden.

Goedele