Skip to main content

Hoe oud was u toen u voor het eerst seks had? Ouder dan 16 of net een beetje jonger? Vandaag merken we dat jongeren steeds vroeger beginnen experimenteren met seks. Wanneer dat met of tussen jongeren gebeurt die nog geen 16 jaar zijn, is dat strafbaar. Ook al is er tussen de partners wederzijdse toestemming. Want voor hun 16e verjaardag zijn jongeren ‘seksueel minderjarig’ volgens de strafwet.

De jeugd van tegenwoordig

Als we weten dat onze jongeren vaker al voor hun 16e verder gaan dan een kuis kusje, moet de wet zich daar dan niet aan aanpassen? Wanneer momenteel bijvoorbeeld een 15-jarige en een 17-jarige besluiten om seks te hebben, dan zou de wet dat technisch gezien als verkrachting kunnen beschouwen. Als dan een 14-jarige en een 16-jarige elkaar willen ontdekken zonder dat ze ‘het’ effectief doen, dan kan dat door de wet gezien worden als aanranding.

Het klinkt overdreven, maar toch is het zo. Want volgens de wet kan een jongere die nog geen 16 jaar is ook geen toestemming geven. Maar uit onderzoek blijkt dat dat meer en meer wel het geval is.  Zo ligt volgens een studie uit 2011 de gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben rond de 15 jaar.  Onze jongeren zijn in staat zijn om die beslissingen te maken. Moeten we hen daar dan ook niet de vrijheid in geven?

Niet zomaar alle remmen los

Natuurlijk is het niet de bedoeling om zomaar alles los te laten. Nee, het doel van de wet is om burgers en in dit geval jongeren te beschermen. Die bescherming moet er nog steeds zijn om misbruik te voorkomen, maar er moet ook ruimte zijn om jongeren te laten experimenteren. Dus stel ik in mijn wetsvoorstel ook een grens, zo mag het leeftijdsverschil tussen de jonge seksuele partners maximum 5 jaar zijn. Laat het dus duidelijk zijn dat het een heel andere situatie is wanneer een 15- jarige en een 40-jarige seks hebben. In zo’n gevallen moet de wet nog steeds misbruik kunnen bestraffen. De basis van ons huidig seksueel strafwetboek is geschreven in 1867, dat zegt toch genoeg… Er moet binnen de wet ruimte zijn voor een normale seksuele ontwikkeling.

Goedele