Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo brengt vandaag, aan de vooravond van Wereldaidsdag, samen met UNAIDS een terreinbezoek aan Zuid-Afrika. Ook Goedele Liekens, seksuologe en Goodwill Ambassador van het VN-bevolkingsfonds UNFPA, neemt deel aan het werkbezoek. Dit jaar vindt voor de dertigste keer Wereldaidsdag plaats met als thema “Live life positively, know your HIV status.” Eén op vier van de bijna 40 miljoen mensen die besmet zijn met het hiv-virus kent zijn of haar hiv-serostatus niet.
Hoewel wereldwijd het aantal hiv-besmettingen daalt, waren er vorig jaar toch nog 1,8 miljoen nieuwe besmettingen. Minister De Croo en UNAIDS vragen op deze Wereldaidsdag daarom meer aandacht voor betere toegang tot hiv-testen.
Belangrijk om je hiv-status te kennen
Alexander De Croo: “De voorbije jaren hebben we heel wat vooruitgang geboekt in de strijd tegen hiv en aids. Het aantal besmetting is gedaald, maar nog te veel mensen weten niet dat ze besmet zijn. Het is belangrijk dat mensen hun hiv-status kennen. Zo kunnen ze zichzelf en hun geliefden beter beschermen.”
Goedele Liekens: “In nog teveel landen, ook bij ons, zorgen vooroordelen over hiv en de angst voor discriminatie ervoor dat mensen zich niet laten testen. Daardoor komen ze te laat te weten dat ze drager zijn van hiv. Horen dat je besmet bent met hiv is voor iedereen moeilijk. Maar het is ontzettend belangrijk dat mensen dat tijdig weten. Zo kunnen ze ergere gezondheidsschade voorkomen, zich sneller laten behandelen en is er minder risico dat ze het virus overdragen.”
Hoogste aantal hiv-besmettingen
Het terreinbezoek aan Zuid-Afrika is geen toeval. Landen in het zuiden van Afrika kennen het hoogste aantal hiv-besmettingen. In Zuid-Afrika zijn meer dan 7 miljoen mensen drager van het hiv-virus, dat is bijna één op vijf.
Het Belgische ontwikkelingsbeleid besteedt heel wat aandacht aan het hiv-preventie. De voorbije jaar trok ons land 83 miljoen euro uit voor UNAIDS, het VN-agentschap dat de strijd tegen hiv/aids coördineert, het Global Fund dat het programma implementeert en de WHO die normatief optreedt. Ook de volgende jaren blijft ons land via partnerorganisaties als UNAIDS en UNFPA inzetten op hiv/aids-preventie.