Skip to main content

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zonet samen met de koning en de koningin de Belgische campagne gelanceerd voor een zetel als niet-permanent lid in de VN-Veiligheidsraad voor de periode 2019-2020. Hij onthulde het logo en de slogan van de campagne: ‘Consensus smeden, Bouwen aan vrede’. Ze symboliseren de lange Belgische traditie als bruggenbouwer, waarbij onze diplomatie altijd consensus zoekt en partijen samenbrengt voor vreedzame conflictoplossingen. Deze multilaterale traditie zit in het Belgische ‘diplomatieke DNA’.

Hiermee start een campagne die drie jaar zal duren tot de verkiezing  in juni 2018. Didier Reynders: “Wij zullen alle contacten aanspreken om onze campagne te steunen. Niet alleen overheden, maar ook academici, zakenmensen en organisaties uit de samenleving. Al wie overtuigd is van de doelstellingen en principes van het Handvest van de Verenigde Naties kan bijdragen tot het succes van onze Belgische kandidatuur.”

Verschillende Belgische ‘goodwill ambassadors’ voor de VN, zoals Ozark Henry, Goedele Liekens, Helmut Lotti, Tom Waes en Axelle Red woonden de lancering bij. Ook het diplomatieke korps in Brussel en vertegenwoordigers van VN-organisaties waren aanwezig. De lancering volgde op een conferentie over de rol van België tijdens 70 jaar Verenigde Naties. Daaraan namen vooraanstaande Belgen deel zoals Serge Brammertz, Jacques Rogge, Olivier De Schutter, Marleen Temmerman en Jean-Pascal van Ypersele.

België stond mee aan de wieg van de VN. Voormalig premier Paul-Henri Spaak was de eerste voorzitter van de Algemene Vergadering in 1946. Ons land vergaderde al vijf keer in de VN-Veiligheidsraad. Het ontwikkelde zo mee vernieuwende instrumenten voor conflictbeheersing, bemiddeling en vredesopbouw.