Goedele wie?

Goedele Liekens is een Belgische politica voor Open Vld en Vlaams psycholoog en seksuoloog. De voormalige Miss België en goodwillambassadeur voor de VN is bekend van televisiewerk waarbij ze makkelijk praat, en laat praten, over een aantal ongemakkelijke -vooral seksueel gerichte- onderwerpen.

Liekens werd in 1963 geboren in Aarschot en groeide op in Begijnendijk, een Vlaams plattelandsdorp onder de rook van die stad. Ze studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel en liep stage in een gevangenis, waar ze gevangenen begeleidde die tot levenslang waren veroordeeld. Ze verwierf nationale bekendheid toen ze in 1986 tot Miss België werd gekozen en door opstandig gedrag bij de aansluitende Miss Universe-verkiezing in Panama. Zo weigerde ze ’s avonds op te draven op feestjes voor gasten die daar extra voor betaalden, omdat de missen ’s morgens weer vroeg moesten repeteren. Ook wilde ze het staatshoofd, generaal Manuel Noriega, geen hand geven “omdat die een fout regime leidde”. Na de Missverkiezing haalde Liekens eerst haar licentiaat in de klinische en volwassenenpsychologie aan de universiteit van Brussel.

Toen in 1989 de eerste Vlaamse commerciële zender VTM de ether in ging, kreeg Liekens er een contract. Het eerste programma dat ze er presenteerde was de humoristische quiz Wie ben ik? met Urbanus en Werther Vander Sarren. Daarna volgde het sketchprogramma Meer moet dat niet zijn, wederom in samenwerking met Urbanus.

Van 1992 tot 1996 was Goedele Liekens als beleidsmedewerker en seksuologe verbonden aan de Rutgers Stichting in Den Haag. Bij de media kon ze een aantal programma’s presenteren waarin ze haar opgedane kennis kon toepassen. Zo presenteerde ze vanaf 1991 een poosje het radioprogramma De Lieve Lust op Studio Brussel en van 1995 tot 1997 het televisieprogramma Vanavond niet schat op Kanaal2. In Nederland maakte Liekens in 1995 het programma Over seks gesproken voor SBS6, waarmee ze haar bekendheid nog versterkte.

Liekens was vanaf 1999 (onbezoldigd) goodwillambassadeur voor het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA). In 2001 bezocht ze Botswana om er de gevolgen van hiv waar te nemen. Ze rapporteerde erover aan een VN-conferentie en aan het Belgische parlement. Een jaar later was ze in Afghanistan om er een bijdrage te leveren aan de reproductieve gezondheid van Afghaanse vrouwen. Naderhand maakte ze zich sterk voor onder meer de bestrijding van de bevallingsfistel en voor betere seksuele voorlichting in ontwikkelingslanden.

Terwijl Liekens als seksuologe door opleiding en werkkring verder professionaliseerde, nam het belang van seks bij haar televisiewerk een tijd af. Weliswaar bleef zij als deskundig seksuologe optreden in een verscheidenheid aan televisieprogramma’s, maar de programma’s die ze presenteerde kregen een andere grondtoon. Zo had ze enkele algemene talkshows en presenteerde ze het debatprogramma Recht van Antwoord over een veelheid aan maatschappelijke onderwerpen. In 2001 trad Liekens als presentator op bij De zwakste schakel, de Vlaamse versie van het Britse The Weakest Link. Na amper een dozijn afleveringen verdween de quiz van het scherm. Liekens gaf later aan zich niet gelukkig te hebben gevoeld in de rol van de strenge, bitse spelleidster, zoals opgelegd door het format.

In 2013 tekende Liekens een exclusief contract voor twee seizoenen bij het Nederlandse RTL 4, waar ze al regelmatig aanschoof bij RTL Late Night. Daar ging ze in eerste instantie het programma Divorce Hotel maken, over relatiebemiddeling bij stellen die op het punt van scheiden stonden. Ook treedt ze er als vaste deskundige op in het seks- en relatieprogramma Sex Academy van Nicolette Kluijver. Voorjaar 2018 presenteert Liekens een napraatshow rond Temptation Island, op VIJFtv. Liekens was vanaf april 2018 te zien in het RTL 4 programma Superstar Chef, ze viel als eerste af. In 2018 is zij de deskundige in “Goedele on Top”.

In maart 2019 werd bekend gemaakt dat ze zou deelnemen aan de federale verkiezingen van 2019 vanop de derde plaats van de Open Vld-lijst in Vlaams-Brabant. Ze raakte effectief verkozen in de Federale Kamer van volksvertegenwoordigers. Sindsdien zetelt ze in de commissie buitenland en de bijzondere commissie Congo. Ze volgt alsook het adviescomité emancipatie op en schrijft wetgevende initiatieven ter verdediging van vrouwenrechten in het binnen- en buitenland. Als geëngageerd politica zet ze haar strijd tegen seksueel geweld en seksuele uitbuiting verder in het parlement en daarbuiten.

Benieuwd naar de nieuwste tips & tricks van Goedele?

Schrijf je in!

© 2021 Goedele Liekens