Skip to main content
Erotiek merk Christine le Duc en seksuologe Goedele Liekens doorbreken het taboe rond seksueel genot Christine le Duc, het oudste en grootste erotiekbedrijf van Nederland, beschikt nu naast 21 winkels in Nederland ook over een webshop voor België «. Naar aanleiding van de lancering in België voerde het vrouwvriendelijk erotiekmerk een grootschalig onderzoek* naar het seksleven van de Belg. Hieruit blijkt onder meer dat 1 op de 4 Belgen niet tevreden is met zijn seksleven. De belangrijkste redenen hiervoor zijn te weinig seks, een gebrek aan communicatie met de partner en te weinig zelfvertrouwen in bed. Audrey van Ham, de vooruitstrevende vrouwelijke CEO achter Christine le Duc met 15 jaar ervaring in de wereld van de erotiek, slaat de handen in elkaar met Goedele Liekens, de referentie in Vlaanderen wat betreft sekseducatie. Samen willen ze het taboe rond seksueel genot doorbreken en op die manier de Belgen een beter seksleven geven.Slechts 16% van de Belgen is helemaal tevreden met zijn seksleven.

Minder dan 2 op de 10 seksueel actieve Belgen zijn echt tevreden met hun seksleven. Fysieke aantrekkingskracht vormt hier een cruciaal aspect. 3 op de 10 Belgen met een bedpartner geven verrassend genoeg aan dat ze die partner fysiek eerder onaantrekkelijk vinden en daardoor minder tevreden zijn over hun seksleven.Voor heel wat Belgen is de regelmaat waarmee ze seks hebben het grootste probleem. Slechts 4 op de 10 Belgen is tevreden met de hoeveelheid seks die ze hebben. Meer dan 6 op de 10 Belgen zou namelijk het liefst meerdere keren per week tot dagelijks seks hebben, terwijl slechts 3 op de 10 het effectief zo vaak doet. Hier is een groot verschil tussen beide geslachten: mannen (34%) zijn veel minder vaak tevreden over hoeveel seks ze hebben dan vrouwen (50%). 72% van de mannen zou liefst een paar keer per week tot dagelijks seks hebben, terwijl slechts 58% van de vrouwen ook zo vaak seks wilt.Goedele Liekens, seksuologe en ambassadrice van Christine le Duc legt uit: “De hoeveelheid seks die iemand heeft zegt niet meteen veel over hoe tevreden die persoon is met zijn seksleven. Maar wat wel belangrijk is, is dat beide partners op één lijn zitten wat betreft die hoeveelheid. Het probleem ligt vaak bij de communicatie met de partner, en met name bij het initiatief nemen. En dat is iets wat erg afgeremd wordt door onzekerheid in bed.”Audrey van Ham, CEO van Christine le Duc, vult aan: “Het is erg confronterend om te zien hoe weinig mensen echt tevreden zijn met hun seksleven. Want wat is er nu leuker dan het beleven van goede seks? Het is heel jammer dat zo weinig mensen voldoende tijd spenderen aan intimiteit en elkaars wensen op dat vlak. Om goede seks te hebben, moet je je sexy voelen, je goed voelen in je vel en voor jezelf zorgen. Zeker in een wat langere relatie durven mensen wel eens vergeten dat je je seksleven gemakkelijk wat leuker en spannender kan maken door wat moeite te doen om er goed uit te zien voor elkaar en voor jezelf, zodat je speciale, intieme momenten met elkaar kan beleven. Moeite doen om er goed uit te zien voor jezelf en je partner en zelf actief bezig zijn met je seksuele gevoelens is wat mij betreft de basis voor een goede relatie.

”Onzekerheden in bed remmen ons plezier af”

Een groot probleem in het seksleven van de Belg is zelfvertrouwen. De helft van de seksueel actieve Belgen geeft aan dat ze vaker zin in seks zouden hebben als ze zich zelfzekerder zouden voelen tussen de lakens. Zo geeft 1 op de 4 seksueel actieve Belgen aan te weinig zelfvertrouwen te hebben in bed. Dit probleem doet zich vaker voor bij vrouwen (30%) dan bij mannen (22%). 1 op de 5 respondenten geeft daarnaast aan dat de partner te weinig zelfvertrouwen heeft in bed, wat mannen dan ook dubbel zo vaak aangeven (30%) als vrouwen (15%).

Er is een opvallende link tussen ontevredenheid en zelfvertrouwen in bed: Belgen die algemeen eerder ontevreden zijn over hun seksleven, geven namelijk in 4 op de 10 gevallen aan dat ze weinig zelfvertrouwen hebben in bed, waar slechts 23% van de Belgen die wel tevreden zijn dat aangeeft. Belgen die eerder ontevreden zijn geven ook vaker aan (44%) dat hun partner te weinig zelfvertrouwen heeft, tegenover slechts 13% van de tevreden respondenten.

Goedele verklaart: “Niets is zo ON-sexy als onzekerheid in bed. Je hebt absoluut geen perfect lichaam nodig om sexy te zijn. Het is veel belangrijker dat je je goed in je vel voelt en dat je jezelf verzorgt. Op die manier creëer je voor jezelf een sterke basis waarmee die sexyness vanzelf komt.”

“Het is zonde dat zo veel mensen met onzekerheden in bed kampen, en ook absoluut niet nodig”, vult Audrey aan. “Seks betekent plezier maken met je partner. Je hoeft je niet onzeker te voelen in bed en je kan ervan uitgaan dat je partner zich net zo voelt als jij. We zijn allemaal gewoon mensen. Dus begin er samen aan en ontdek en zie hoe leuk het kan zijn.”

Vrouwen moeten opkomen voor hun eigen plezier in de slaapkamer

Niet minder dat 4 op de 10 Belgen geven aan dat ze weinig of helemaal niet bewust nadenken over wat ze eigenlijk willen in bed. Vrouwen (47%) geven nog vaker aan dan mannen (29%) dat ze hier niet bewust bij stilstaan.

Een meerderheid van de seksueel actieve Belgen praat ook niet over zijn of haar seksuele verlangens. 4 op de 10 respondenten geven aan dat ze hier eigenlijk niet goed over durven praten met hun partner. Belgen geven ook aan dat hoe langer hun relatie duurt, hoe minder ze praten over hun seksuele verlangens met hun partner. Van de Belgen in een relatie korter dan een jaar praat 30% niet over zijn verlangens, terwijl Belgen in een relatie van langer dan 25 jaar in 69% van de gevallen niet praat over zijn seksuele verlangens.

Maar wat blijkt? Praten werkt. Respondenten die wel met hun partner praten over hun verlangens op seksueel vlak zijn vaker tevreden over hun seksleven. 62% van de Belgen die hierover communiceren met hun partner zijn namelijk in meer of mindere mate tevreden over hun seksleven, waar van de Belgen die er niet over praten slechts 41% dit aangeeft.

Het is ook opmerkelijk dat een meerderheid (55%) van de seksueel actieve Belgen ermee akkoord is dat mannen veel meer voor hun eigen plezier durven opkomen in de slaapkamer dan vrouwen. Interessant genoeg vinden mannen en vrouwen dat in even grote mate.

Goedele: “Dat vrouwen minder voor hun eigen plezier opkomen dan mannen wordt hier helaas bevestigd. Het is een probleem dat schuilt in de aard van vrouwen op sociaal niveau: ze cijferen zichzelf deels weg en leren van jongs af aan dat ze het anderen naar hun zin moeten maken. Daarnaast is het beeld van seksualiteit dat we te zien krijgen enorm gericht op de man. Workshops gericht op vrouwelijk seksueel genot kunnen hier dan ook zeker bij helpen.”

Audrey vervolgt: “Belgen moeten meer stilstaan bij hun seksuele verlangens en die verder gaan ontdekken. In je seksuele carrière is het van belang om uit te zoeken wat je zelf leuk en spannend vindt. Iemand van 20 jaar lijkt schijnbaar meer te kunnen ontdekken dan iemand van 40 jaar in een langere relatie, maar dat is niet correct. Het geeft een fijn gevoel, zowel voor jou als je partner, als je weet wat die persoon spannend vindt en waar die van houdt, ongeacht hoe oud je bent of hoe lang de relatie al duurt.”

Christine le Duc doorbreekt taboes en maakt seksueel genot bespreekbaar

Er is nog heel wat werk aan de winkel om het taboe rond seksueel genot te doorbreken. Er bestaat vandaag dan ook nog een te groot verschil tussen wat vrouwen en mannen willen op seksueel vlak.

“Het wordt tijd dat de vrouw zich bewust wordt van haar eigen seksualiteit en er meer aan gaat doen om ervan te kunnen genieten”, aldus Audrey van Ham. “Hoewel er al grote stappen gezet zijn, blijft seksueel genot bij vrouwen jammer genoeg minder bespreekbaar in vergelijking met mannen. Christine le Duc wilt het plezier in het leven vergroten door de Belgen meer te laten genieten van seks en hen hierin wegwijs maken. De Le Duc Academy met verschillende workshops, tips van experts en evenementen kan hen hierbij helpen. In de webshop van Christine le Duc  vind je daarnaast een uitgebreide collectie lingerie, fashion en lovetoys die je seksleven een boost kunnen geven.”