Skip to main content
60 procent van de vrouwen krijgen niet wat ze nodig hebben in bed. Het verschil tussen wat vrouwen wíllen en wat mannen dénken dat ze willen, is dan ook groot. Dat blijkt uit een onderzoek dat Goedele.com liet uitvoeren, naar de orgasme-ongelijkheid in ons land. “De meeste mannen denken nog steeds dat enkel penetratie dé manier is om hun vrouw een orgasme te bezorgen”, zegt seksuologe Goedele Liekens.

De helft van de Belgische vrouwen komt zelden of nooit klaar, terwijl de meeste mannen altijd klaar komen. De orgasmekloof in ons land is dus groot. En dat is niet zo vreemd, blijkt uit een onderzoek van condoomfabrikant Durex en Goedele.com, het platform van Goedele Liekens met sekslessen en -weetjes. “We hebben een onderzoek gedaan naar vrouwelijke orgasmes én naar wat mannen daarover weten en denken te weten”, zegt Goedele. “50 procent van de vrouwen komt zelden of nooit klaar. De andere helft dus wel. Dat cijfer is niet slecht, zeker in vergelijking met vroeger. We gaan de goede kant op, maar Belgische mannen komen nog altijd dubbel zoveel klaar als vrouwen. De helft van de mannen denkt dan ook dat enkel penetratie dé manier is om hun vrouw te doen klaarkomen. Te weinig mannen weten waar de klepel hangt. Het belangrijkste bij een vrouwelijk orgasme blijft de clitoris”, vertelt Goedele.

Foute informatie

60 procent van de vrouwen zegt dan ook dat ze in bed niet krijgen wat ze nodig hebben. “Geen voorspel bijvoorbeeld. Of de vrijpartij die stopt, zodra de man klaarkomt”, geeft de seksuologe als voorbeeld. Al geven 4 op 10 vrouwen wel toe, dat ze er met hun hoofd ook niet altijd bij zijn. Goedele: “Het ligt niet noodzakelijk aan de mannen. Vrouwen moeten ook leren aangeven wat ze willen. Faken is bijvoorbeeld nefast: door te doen alsof, geef je totaal foute informatie. Communicatie is heel belangrijk. Geen groot zwaarwichtig gesprek, dat hoeft niet. Pak het ook zeker niet negatief aan: dat is niet goed, dat ook niet. Maak er iets speels van, doe een spelletje. Bekijk samen een sexclass op Goedele.com en geef punten: hoeveel punten denk je dat die scène voor mij waard is. Zo kan je van elkaar leren. Non-verbale communicatie als je bezig bent, kan ook werken. Hijg, kreun, beweeg, zucht, geef de juiste richting aan. Verbaal mag ook, zoals oh ja of goed bezig: altijd positief aanmoedigen.”

Knopje

Hoewel bijna de helft van de mannen denkt dat vrouwen een orgasme niet belangrijk vindt, overweegt 1 op de 3 vrouwen die niet klaarkomt zelfs om haar man te dumpen wegens gebrek aan orgasmes. “Weggaan is de slechts mogelijke oplossing”, vindt La Liekens. “De meeste mannen zijn wel heel lief en geïnteresseerd in wat hun vrouw wil. De meest gestelde vraag die ik krijg is: hoe kan ik mijn partner plezieren? Ook door mannen. Mannen zijn bereid om zich bij te scholen.”

Enkele tips? “De belangrijkste tip is: leer de clitoris kennen. Dat is niet enkel dat klein knopje, maar heeft uitlopers in en rond de vagina”, geeft Goedele mee. “Leer die te bespelen. De clitoris opwarmen, in stelling brengen, is het allerbelangrijkste. Dan komt die namelijk, net zoals een penis, in erectie. Zo kan de vrouw ook klaarkomen door penetratie. Ik zeg zeker niet dat penetratie niet meer mag, maar breng eerst die clitoris in opperste staat van paraatheid voor de penetratie. Orale en manuele stimulatie dus, een leuk trilding of een tintelende gel en dan: halleluja.”